ДПТНЗ "Свеський професійний аграрний ліцей"
запрошує на навчання за такими спеціальностями

На базі 11 класів

№ П.П. Назва професій Тривалiсть
1

Продавець продовольчих товарів

1 рік (ІІІ-ІV розряд)
2

Кухар

1,5 роки

Підвищення кваліфікації, перепідготовка та інше

№ П.П. Назва професій Тривалiсть Вартість Вид професійної підготовки
1 Продавець продовольчих товарів 0,6 міс Згідно кошторису курсова
2 ВОДІЙ АВТОТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ (КАТЕГОРІЯ “С”) ВІД 0,3-0.6 місяців Згідно кошторису курсова

Прийом громадян до ДПТНЗ «Свеський ПАЛ» здійснюється для здобуття професій за освітньо-кваліфікаційним рівнем: кваліфікований робітник.

Професії

Код ДК

5220

Термін навчання

1 рік (ІІІ-ІV розряд)

Форма навчання

Денна

Продавець продовольчих товарів

Сучасний продавець – це товарознавець,  маркетолог та ініціативна, самостійна, професійно освічена людина, затребувана на ринку праці.

Продавець  продовольчих товарів:

  • Одержує товар зі складу.
  • Визначає якість товарів за органолептичними ознаками.
  • Перевіряє і відбирає товари, які не підлягають прийманню за наявними дефектними ознаками.
  • Відбирає зразки товарів для лабораторного аналізу.
  • Вивчає й узагальнює дані про попит споживачів.
  • Складає заявки на ремонт торгово-технологічного обладнання та електронних контрольно-касових апаратів.
  • Здійснює інвентаризацію.
  • Складає товарні звіти, акти на брак, пересортування товарів, акти приймання та здавання при передаванні матеріальних цінностей.
  • Вирішує спірні питання із споживачами.
  • Керує роботою продавців нижчої кваліфікації і учнів.
  • Знатиме:
  • Основні вимоги стандартів і технічних умов, що висуваються до якості товарів, тари, маркування.
  • Прості лабораторні методи визначення якості продуктів.
  • Правила відбирання проб і зразків для визначення харчової придатності товарів.
  • Правила бракеражу.
  • Методи узагальнення даних про попит покупців.
  • Порядок складання і оформлення товарних звітів, актів на брак, нестачу, пересортицю товарів та актів приймання-здавання при передачі матеріальних цінностей.
  • Порядок проведення інвентаризації.
  • Правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, ЕККА.
  • Правила використання та призначення в торгово-технологічному процесі виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду.
  • Основи менеджменту персоналу.
  • Правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

ВІДЕО-ПРЕЗІ “З історії в професійні простори”   

Професійний мікс “ПРОДАВЕЦЬ ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ”

 Перспективи працевлаштування, професійного зростання

Навчаючись в нашому навчальному закладі, здобувачі освіти з професії продавець продовольчих товарів набувають фахових знань, умінь і навичок, творчо підходять до вирішення профзадач, готуються застосовувати їх у своїй подальшій професійній діяльності.

Під час проходження виробничої практики на торговельних підприємствах, учні вдосконалюють свою професійну майстерність, плекають уміння організаторської діяльності в умовах трудового колективу. Саме на цьому етапі в учнів формується свідоме розуміння і сприйняття майбутньої професії, реалізовується можливість перевірити знання на практиці, оцінити  свої можливості.

Код ДК

5122

Термін навчання

1,5 роки

Форма навчання

денна

Кухар

Майструємо вправно

Кухар — одна з найдавніших і вічно сучасна професія.  Добрий кухар цінується в усі часи і у всіх народів.

Справжній кухар – то унікальне поєднання багатьох талантів. Фантазія, вміння поєднувати продукти, створювати нові страви і прикрашати їх цінувалися завжди. Кухар повинен знати технологію приготування усіх видів страв та кулінарних виробів, особливості приготування національних, фірмових страв та страв іноземних кухонь;правила оформлення та подачі порційних страв та страв на замовлення, правила складання бенкетного меню; приготування різних видів тіста та виробів з нього; основи, значення та технологію приготування дієтичного та дитячого харчування.

ВІДЕОПРЕЗІ ПРОФЕСІЯ “Кухар” в ДПТНЗ “Свеський ПАЛ” 

Код ДК

7212

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

денна

Електрогазозварник

Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника навчального закладу за професією «Електрогазозварник»

Повинен знати:

основи знань про будову і принцип дії електрозварювального обладнання, газозварювальної і газорізальної апаратури, зварювальних напівавтоматів: для зварювання під шаром флюсу і у середовищі активних газів; газової апаратури; види, способи і основні прийоми підготовки кромок; виробів для зварювання, вимоги до прихваток; типи зварних з’єднань і швів, види, типи розбирань та позначення зварних швів на кресленні; правила вибору режимів дугового і газового зварювання та кисневого різання; основні властивості і вимоги до електродів, зварюваного металу і сплавів, газів (кисень, ацетилен, гази-замінники, вуглекислий газ) і горючих рідин (газ, бензин), які застосовує під час зварювання; залишковий тиск газу в балонах, який допускається; правила забезпечення захисту шва під час зварювання в захисному газі і під шаром флюсу; призначення і марки флюсів, які застосовуються під час зварювання; призначення і умови застосування контрольно-вимірювальних приладів (вольтметр, амперметр, манометр); причини виникнення дефектів під час зварювання і способи їх запобігання; характеристику газового полум’я; габарити лому за Державним стандартом.

Повинен уміти:

виконувати ручне дугове, плазмове, газове, автоматичне і механізоване дугове зварювання простих деталей, вузлів і конструкцій  із вуглецевих сталей в нижньому і вертикальному положеннях зварного шва товщиною до 10мм, встик без скосу кромок, зі скосом кромок суцільним однобічним і двобічними швами; зварювання пластин однакової і різної товщини суцільним і переривчастим одношаровим швом; зварювання кутових з’єднань без скосу і зі скосом кромок; готувати газові балони до роботи. Обслуговувати газову апаратуру відповідно до ДСТУ; прихвачувати деталі, вироби, конструкції у всіх просторових положеннях; готувати вироби, вузли та з’єднання під зварювання, зачищати шви після зварювання; наплавляти прості невідповідальні деталі. Усувати раковини і тріщини в простих деталях, вузлах, відливках; читати креслення.

Сфера професійного використання випускника: Зварювання металу для виробництва та ремонту металевих виробів.

Специфічні вимоги:

Вік: прийняття на роботу, після закінчення строку навчання, здійснюється відповідно до переліку важких робіт і робіт зі шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх, затверджених наказом МОЗ України №46 від 31.03.1994.

ПРОФЕСІЙНИЙ МІКС

 

Код ДК

8322

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

денна

Водій автотранспортних засобів(категорія “С”)

        Спеціалізація: водіння автотранспортних засобів категорії С (автомобілів, які призначені для перевезення вантажів і дозволена максимальна маса яких перевищує 3500 кг )

  • Кваліфікаційні вимоги

Повинен знати:

  • законодавство України про автомобільний транспорт і дорожній рух; Правила дорожнього руху; правила перевезення вантажів (в т.ч. небезпечних, великовагових, негабаритних), порядок і умови перевезення пасажирів і багажу; призначення, розташування, будову, принцип дії агрегатів, складових одиниць, механізмів і систем автотранспортних засобів категорії “С”та правила їх технічної експлуатації; будову, правила експлуатації і технічного обслуговування причепів; основи керування автотранспортними засобами; можливі причини дорожньо-транспортних пригод та способи їх попередження; характер впливу природних умов (дощ, туман, ожеледиця та інше) на безпеку руху; несправності, що виникають в процесі експлуатації автотранспортних засобів, способи їх виявлення і усунення; порядок проведення технічного обслуговування; правила безпечного ведення робіт, протипожежної безпеки та санітарії під час технічного обслуговування автотранспортного засобу та при роботі на лінії; особливості користування експлуатаційними матеріалами (паливо, мастила, електроліт та інше); правила зберігання автотранспортних засобів на відкритій стоянці і в гаражі; правила надання першої допомоги потерпілим під час дорожньо-транспортних пригод; правові основи і відповідальність за порушення правил дорожнього руху, правил експлуатації автотранспортного засобу, завдання матеріальної шкоди та шкоди навколишньому середовищу.

Повинен уміти:

    • Керувати автомобільними транспортними засобами, які відносяться до категорії С за різних дорожніх умов. Виконувати вимоги правил дорожнього руху, правил перевезень вантажів, пасажирів та багажу. Забезпечувати належний технічний стан автотранспортного засобу. Керувати спеціальним обладнанням, яке встановлене на цих автотранспортних засобах. Буксирувати автопричіп дозволеною максимальною масою до 750 кг. Перевіряти технічний стан автотранспортного засобу перед виїздом на лінію та після повернення з рейсу. Забезпечувати справність обладнання автотранспортного засобу відповідно до вимог стандартів, що стосуються безпеки дорожнього руху і охорони навколишнього середовища. Виконувати роботи з щоденного технічного обслуговування автотранспортного засобу. Подавати автотранспортний засіб для навантаження та розвантаження. Контролювати правильність завантаження, розміщення та кріплення вантажів (у тому числі – небезпечних, великовагових, негабаритних) у кузові. Усувати технічні несправності, які виникають під час роботи на лінії і не потребують розбирання головних механізмів. Виконувати регулювальні роботи. Заправляє автотранспортні засоби паливом та іншими експлуатаційними матеріалами. Оформлювати дорожню документацію. Надавати першу медичну допомогу потерпілим під час дорожньо-транспортної пригоди.
      • Вимоги до освітньо-кваліфікаційного рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти

      Попередні освітньо-кваліфікаційні рівні:

      • на категорію C – повна загальна середня освіта (по закінченню навчання); без вимог до стажу роботи;
      • Сфера професійного використання випускника: вантажні автомобільні перевезення.
      • Специфічні вимоги:
      • 8.1. Вік по закінченню терміну навчання – більше 17 років, з віковими обмеженнями на право використання посвідчення водія
      • 8.2. Стать: жіноча, чоловіча
      • 8.3. Медичні обмеження
      • ПРОФЕСІЯ “ВОДІЙ”
      • Відео “ВІД УЧНЯ ДО ФАХІВЦЯ” 

                            Кваліфікційні вимоги ( категорії “В” і “С”)

Код ДК

8331

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

денна

Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва

Повинен знати: правила, способи й особливості виконання сільськогосподарських та інших робіт машинно-тракторними агрегатами згідно з вимогами агротехніки та агротехнології; будову, принцип дії колісних і гусеничних тракторів; вимоги до комплектування машинно-тракторних  агрегатів  для виконання механізованих робіт; ознаки та причини основних несправностей тракторів, сільськогосподарських та інших машин і способи їх усунення; системи технічного обслуговування, ремонту тракторів, сільськогосподарських та інших машин; правила дорожнього руху та перевезення вантажів; правила зберігання та способи захисту від корозії тракторів, сільськогосподарських і інших машин; основи організації, оплати праці й соціально-трудових відносин у сільськогосподарському виробництві; основні властивості паливно-мастильних матеріалів та охолоджувальних рідин; способи виконання слюсарних робіт під час технічного обслуговування та ремонту тракторів, сільськогосподарських та інших машин, що з ними агрегатуються; методи виявлення і способи усунення дефектів у роботі машин та окремих агрегатів, зміст і правила оформлення первинних документів з обліку роботи машин (облікового листа тракториста-машиніста, шляхового листа та інших документів); роботу турбокомпресора, нових типів коробок передач (гідрооб’ємних, з гідромуфтою); сучасних гідророзподільних систем; основи роботи з самохідним оприскувачем, включаючи норми внесення хімічних речовин; норми розрахунку тиску сільськогосподарських та інших машин на грует та підбрати відповідні шини; норми виробітку і витрати паливно-мастильних матеріалів на виконання основних механізованих робіт, шляхи зниження собівартості виконуваних робіт, методи та засоби підвищення продуктивності праці; правила і норми з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки під час експлуатації та обслуговування тракторів, сільськогосподарських та інших машин, вимоги законодавства з питань охорони навколишнього природного середовища; техніку внесення хімічних препаратів, роботи з колоїдними розчинами; промивки; основи роботи з електронними засобами.ВІДЕОПРЕЗІ”ІНТЕГРОВАНА ПРОФЕСІЯ”

Повинен уміти: самостійно виконувати сільськогосподарські та інші механізовані роботи на колісних і гусеничних тракторах з потужністю двигуна до  73,5 кВт (до 100 к. с.), сільськогосподарських машинах, що агрегатуються  з  тракторами цієї потужності згідно з вимогами агротехніки  та агротехнології. Комплектувати машинно-тракторні агрегати. Виконувати транспортні роботи на тракторах з дотриманням правил дорожнього руху та правил перевезення вантажів.

Виконувати щозмінне технічне обслуговування тракторів, сільськогосподарських машин, на яких працює. Визначати несправності тракторів, причіпних і начіпних знарядь та інших машин, що з ними агрегатуються, усуває їх. Самостійно виконувати технологічні регулювання робочих органів сільськогосподарських та інших машин і пристроїв до них.

Читати нескладні машинобудівні креслення, схеми, користуватися інструкціями з експлуатації машин. Раціонально використовувати паливно-мастильні, гумо-технічні та інші експлуатаційні матеріали і запасні частини. Виконувати слюсарні роботи середньої складності з технічного обслуговування та ремонту тракторів, сільськогосподарських та інших машин, що з ними агрегатуються. Ремонтувати, складати і регулювати вузли та  агрегати середньої  складності тракторів і сільськогосподарських машин із  заміною окремих частин і деталей, у тому числі турбокомпресорів, нових типів коробок передач (гідрооб’ємних, з гідромуфтою); сучасних гідророзподільних систем; самохідних оприскувачів. Готувати трактори, сільськогосподарські та інші машини і знаряддя до  зберігання. Промивати ємності з хімікатами та колоїдними розчинами, готувати ємності до відповідних хімічних препаратів, колоїдних розчінів.

Дотримуватися правил і норм з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.

  1. Загальнопрофесійні вимоги

Повинен:

а) раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;

б) додержуватись норм технологічного процесу;

в) не допускати браку в роботі;

г) знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

д) використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);

є) мати професійну підготовку в обсязі, достатньому для безпечного усування несправностей та відмов, що виникають у процесі роботи, а також для участі в їх ремонті.

  1. Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти

Повна або базова загальна середня освіта. Без вимог до стажу роботи.

  1. Сфера професійного використання випускника

Загальні професії сільськогосподарського виробництва.

  1. Специфічні вимоги

Вік: по закінченні терміну навчання – не менше 17 років.

Стать: чоловіча, жіноча.

Медичні обмеження.

Примітка: Учням, які закінчили навчання в технікумі, коледжі, професійно-технічному начальному закладі, професійному навчально-виховному закладі або загальноосвітній школі ІІІ ступеня, але не досягли встановленого віку, за якого надається право на керування відповідними транспортними засобами, видається свідоцтво встановлено зразка.

ВІДЕОПРЕЗІ “ТРАКТОРИСТ”

Код ДК

5122

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

денна

Кухар

Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника   професійно-технічного навчального закладу

Повинен знати: види, властивості, кулінарне призначення та  особливості обробки картоплі, овочів, грибів, м’яса, риби, птиці, дичини, круп, макаронних виробів і бобових, сиру, яєць, тіста, консервів,  концентратів та інших продуктів, ознаки та органолептичні методи визначення їх доброякісності, терміни та умови їх зберігання; способи, методи та форми нарізання овочів і зелені; технологію виготовлення котлетної маси з м’яса, риби та напівфабрикатів з неї; прийоми, способи та послідовність виконання теплового оброблення продуктів; правила реалізації, відпуску (комплектації) готової продукції, терміни та умови зберігання страв; рецептури, технологію виготовлення, вимоги до якості варених, смажених, запечених овочів, страв  з круп, макаронних виробів і бобових, нескладних супів, страв з яєць, прісного тіста, страв з концентратів; організацію робочих місць під час виконання робіт; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту,  ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила роботи підприємств харчування; санітарні правила для підприємств харчування; правила санітарної обробки столового та кухонного посуду, інструментів, інвентарю, їх маркування та використання; технічні вимоги безпеки праці; правила та норми протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни; призначення, зміст та порядок користування нормативно–технологічними документами: Збірником рецептур страв і кулінарних виробів, технологічними картками.

Повинен уміти: проводити процеси первинної кулінарної обробки сировини. Здійснювати допоміжні роботи з виготовляння страв та кулінарних виробів. Формувати та панірувати напівфабрикати. Готувати страви та  кулінарні вироби, які потребують нескладної кулінарної обробки: варить, смажить, запікає та випікає вироби. Виготовляти страви з концентратів. Порціонувати (комплектувати), роздавати страви масового попиту.

4.   Загальнопрофесійні вимоги

Повинен:
а) раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці; б) дотримуватись норм технологічного процесу;

в) не допускати браку в роботі;

г) знати та виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

д) використовувати в разі необхідності засоби попередження та усунення природних і небезпечних негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);

є) знати інформаційні технології.

5.     Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти

Повна загальна середня освіта (по закінченні навчання). Без вимог до стажу роботи.

6.   Сфера професійного використання випускника

Діяльність: ресторанів, барів, їдалень та послуги з постачання готової їжі.

7.   Специфічні вимоги:

  1. 1 Вік: по закінченні терміну навчання –  не менше 16 років.
  2. 2 Стать: чоловіча, жіноча.
  3. 3 Медичні обмеження.
  4. Професія – 5220 Кухар
  5. Кваліфікація – 4 розряд
  6. Кваліфікаційні вимоги

Повинен знати: кулінарне призначення риби, морепродуктів, м’яса, м’ясопродуктів, домашньої птиці та кролів, властивість цих продуктів; вимоги до якості, ознаки та органолептичні методи визначення їх доброякісності, терміни та умови їх зберігання; порядок обробки риб осетрових порід, морепродуктів; ознаки та органолептичні методи визначення доброякісності риб осетрових порід; правила виготовлення натуральних напівфабрикатів і січеної маси з риби, яловичини, свинини, баранини; рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів, що потребують основної, комбінованої та допоміжної теплової обробки; вимоги до їх якості, терміни та умови їх зберігання, відпуску; рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів української кухні, оформлення та реалізацію готових страв і кулінарних виробів; вплив кислот, солей та жорсткої води на тривалість теплової обробки продуктів; характеристику різних видів столового посуду, правила підбору посуду та подачі різних груп страв; правила організації раціонального та безпечного харчування; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; технічні вимоги безпеки праці; правила та норми протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни; правила користування нормативно–технологічними документами.

Повинен уміти:

Виготовляти та порціонувати напівфабрикати з риби, яловичини, свинини, баранини. Здійснювати підготовку риби осетрових порід до теплової обробки. Готувати птицю для варіння та смаження. Готувати страви та кулінарні вироби масового попиту із застосуванням різних способів теплової кулінарної обробки. Виготовляти холодні страви та закуски: салати овочеві, з м’ясом, вінегрети, рибу під маринадом, холодці тощо. Варити бульйони (м’ясні, м’ясо-кісткові, рибні, грибні) та супи (заправні, пюреподібні, холодні, солодкі, молочні). Готувати різні види пасерування та соусів на бульйонах, молоці, сметані. Готувати другі страви з м’яса, риби, овочів, круп у вареному, тушкованому, запеченому, смаженому вигляді (м’ясо відварне, рибу відварну, смажену, парову, овочі фаршировані, запіканки з овочів, круп, молочні страви тощо). Готувати гарячі та холодні напої, солодкі страви. Готувати прісне здобне, дріжджове тісто, формувати та випікати з нього вироби. Видавати виготовлені страви.

4. Загальнопрофесійні вимоги

Повинен:

а) раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;

б) дотримуватись норм технологічного процесу;

в) не допускати браку в роботі;

г) знати та виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

д) використовувати в разі необхідності засоби попередження та усунення природних і небезпечних негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);

є) знати інформаційні технології.

5.  Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти

Попередній освітньо-кваліфікаційний рівень – “Кухар 3 розряду”:

  • за умови продовження первинної професійної підготовки в професійно-технічних навчальних закладах другого та третього атестаційного рівня без вимог до стажу роботи;
  • за умови підвищення кваліфікації стаж роботи за професією “Кухар 3 розряду” не менше 1-го року.

6. Сфера професійного використання випускника

Діяльність: ресторанів, барів, їдалень та послуги з постачання готової їжі.

7.  Специфічні вимоги:

7.1. Вік: по закінченні терміну навчання – не менше 16 років.

7.2. Стать: чоловіча, жіноча.

7.3. Медичні обмеження.

ВІДЕОПРЕЗІ Професія “Кухар” в ДПТНЗ “Свеський ПАЛ”

 

 

Код ДК

6111

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

денна

Плодоовочівник

Професія плодоовочівника – одна з найдавніших на землі.
В Україні плодоовочівництво виникло і розвивалося з давніх часів. Як с свідчать стародавні зображення плодів та описи садів на території України плодові насадження вирощували ще у VІІ-ІV ст. до нашої ери.
Плодоовочівник – працівник сільського господарства, який займається вирощуванням овочів, плодів, ягід. Його завдання – вирощувати високі й сталі врожаї якісних плодів на основі впровадження досягнень науки і передового досвіду з метою забезпечення потреб населення в цінних, екологічно-чистих продуктах харчування. Плодоовочівник займається вивченням біологічних особливостей плодових рослин, як складових частин екологічної системи, закономірностей їх росту і розвитку залежно від
екологічних факторів.
ПРОФЕСІЙНИЙ МІКС “ПЛОДООВОЧІВНИК”

Код ДК

7233

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

денна

Слюсар з ремонту сільскогосподарських машин і устаткування

Машини в сільському господарстві працюють у складних умовах. Різноманітний рельєф полів викликає постійні зміни режиму роботи, підвищене динамічне навантаження, вібрацію. Велика запорошеність чи надмірне зволоження грунтів спричиняє проникнення абразивних часток до поверхні тертя та їх прискорене пошкодження. Тому вже через кожні 2-3 роки нові машини потребують ремонту. Всі ці роботи виконує Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин і устаткування.
Слюсар з ремонту  сільськогосподарських машин і устаткування обслуговує  трактори, комбайни різних марок та значний парк машин: Ґрунтообробні (плуги, борони, лущильники, культиватори,
котки), поливні, посівні та посадочні, машини для захисту рослин, для заготівлі сіна чи силосування, для збирання технічних культур і картоплі, зерноочисних та багато інших. Жодна сільськогосподарська машина або механізм не можуть бути відремонтовані без розбирання, припасування, регулювання, тобто без участі слюсаря.

ВІДЕОПРЕЗІ”ВІДУЧНЯ ДО ФАХІВЦЯ”

Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування — ліквідовує несправності машин та окремих механізмів, подовжує термін їхньої роботи, повніше використовує ресурс усіх вузлів машин.
Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин і устаткування має  знання механіки, математики, креслення, знає  будову, принцип дії, призначення та правила експлуатації машин і способи усунення несправностей; способи застосування і зберігання вимірювального інструменту; основні властивості металів, основи організації ремонтного виробництва і слюсарної справи.
Справжній слюсар вміє працювати на багатьох верстатах виконувати багато інших робіт з обробки металу і зварювання його.

Повинен знати:
 будову сільськогосподарських машин, устаткування,обладнання комбайнів і тракторів, які обслуговуються;
 призначення та взаємодію їх основних вузлів і деталей;
 технологічну послідовність розбирання, ремонту, складання машин та устаткування;
 методи виявлення та способи усунення дефектів у роботі машин і окремих агрегатів, технічні умови на випробування, регулювання та приймання вузлів та механізмів після ремонту;
 основні властивості матеріалів, які обробляє;
 будова універсальних, складних пристосувань і середньої складності контрольно-вимірювальних інструментів;
 допуски і посадки;
 квалітети (класи точності) і параметри шорсткості;
 електротехнічні матеріали і правила зрощування, зпаювання та ізоляції проводів.

Повинен вміти:
 ремонтувати, складати і регулювати вузли і агрегати середньої
складності сільськогосподарських машин, комбайнів, тракторів із заміною окремих частин і деталей;
 складати прості і середньої складності сільськогосподарські машини, комбайни, трактори на колісному ходу та здавати їх відповідно до технічних умов;
 ремонтувати; проводити технічне обслуговування та регулювання простих машин і обладнання тваринницьких ферм і комплексів;
 розбирати агрегати електрообладнання і прилади;
 виконувати слюсарне оброблення і пригонку деталей за 11 – 12 квалітетами (4-5 класами точності);
 з’єднувати та паяти проводи, виготовляти і заміняти пошкоджені ділянки.
4. Загальнопрофесійні вимоги
 Повинен знати і застосовувати на практиці:
 раціонально і ефективно організовувати працю на робочому місці;
 додержуватися норм технологічного процесу;
 не допускати браку в роботі;
 знати й виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці та навколишнього середовища, додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
 використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
 знати інформаційні технології.
5. Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти.
Попередній освітньо-кваліфікаційний рівень — слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування 2 розряду:
 за умови продовження первинної професійно-технічної освіти в ПТНЗ першого, другого та третього атестаційних рівнів без вимог до стажу роботи;
 за умови підвищення кваліфікації стаж роботи не менше 1 року.
6. Сфера професійного використання випускника: надання послуг з ремонту сільськогосподарської техніки та устаткування.

7. Специфічні вимоги:
7.1. Вік: по закінченню навчання  — не менше 18 років.
7.2. Стать: чоловіча
7.3. Медичні обмеження.

ПРОФЕСІЯ “СЛЮСАР з ремонту с/г машин і устаткування” 

Продавець продовольчих товарів на базі 11 класів

Код ДК

5220

Термін навчання

1 рік (ІІІ-ІV розряд)

Форма навчання

Денна

Продавець продовольчих товарів

Сучасний продавець – це товарознавець,  маркетолог та ініціативна, самостійна, професійно освічена людина, затребувана на ринку праці.

Продавець  продовольчих товарів:

  • Одержує товар зі складу.
  • Визначає якість товарів за органолептичними ознаками.
  • Перевіряє і відбирає товари, які не підлягають прийманню за наявними дефектними ознаками.
  • Відбирає зразки товарів для лабораторного аналізу.
  • Вивчає й узагальнює дані про попит споживачів.
  • Складає заявки на ремонт торгово-технологічного обладнання та електронних контрольно-касових апаратів.
  • Здійснює інвентаризацію.
  • Складає товарні звіти, акти на брак, пересортування товарів, акти приймання та здавання при передаванні матеріальних цінностей.
  • Вирішує спірні питання із споживачами.
  • Керує роботою продавців нижчої кваліфікації і учнів.
  • Знатиме:
  • Основні вимоги стандартів і технічних умов, що висуваються до якості товарів, тари, маркування.
  • Прості лабораторні методи визначення якості продуктів.
  • Правила відбирання проб і зразків для визначення харчової придатності товарів.
  • Правила бракеражу.
  • Методи узагальнення даних про попит покупців.
  • Порядок складання і оформлення товарних звітів, актів на брак, нестачу, пересортицю товарів та актів приймання-здавання при передачі матеріальних цінностей.
  • Порядок проведення інвентаризації.
  • Правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, ЕККА.
  • Правила використання та призначення в торгово-технологічному процесі виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду.
  • Основи менеджменту персоналу.
  • Правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

ВІДЕО-ПРЕЗІ “З історії в професійні простори”   

Професійний мікс “ПРОДАВЕЦЬ ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ”

 Перспективи працевлаштування, професійного зростання

Навчаючись в нашому навчальному закладі, здобувачі освіти з професії продавець продовольчих товарів набувають фахових знань, умінь і навичок, творчо підходять до вирішення профзадач, готуються застосовувати їх у своїй подальшій професійній діяльності.

Під час проходження виробничої практики на торговельних підприємствах, учні вдосконалюють свою професійну майстерність, плекають уміння організаторської діяльності в умовах трудового колективу. Саме на цьому етапі в учнів формується свідоме розуміння і сприйняття майбутньої професії, реалізовується можливість перевірити знання на практиці, оцінити  свої можливості.

Правила прийому Документи до вступу

Кухар на базі 11 класів

Код ДК

5122

Термін навчання

1,5 роки

Форма навчання

денна

Кухар

Майструємо вправно

Кухар — одна з найдавніших і вічно сучасна професія.  Добрий кухар цінується в усі часи і у всіх народів.

Справжній кухар – то унікальне поєднання багатьох талантів. Фантазія, вміння поєднувати продукти, створювати нові страви і прикрашати їх цінувалися завжди. Кухар повинен знати технологію приготування усіх видів страв та кулінарних виробів, особливості приготування національних, фірмових страв та страв іноземних кухонь;правила оформлення та подачі порційних страв та страв на замовлення, правила складання бенкетного меню; приготування різних видів тіста та виробів з нього; основи, значення та технологію приготування дієтичного та дитячого харчування.

ВІДЕОПРЕЗІ ПРОФЕСІЯ “Кухар” в ДПТНЗ “Свеський ПАЛ” 

Правила прийому Документи до вступу

Електрогазозварник на базі 9 класів

Код ДК

7212

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

денна

Електрогазозварник

Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника навчального закладу за професією «Електрогазозварник»

Повинен знати:

основи знань про будову і принцип дії електрозварювального обладнання, газозварювальної і газорізальної апаратури, зварювальних напівавтоматів: для зварювання під шаром флюсу і у середовищі активних газів; газової апаратури; види, способи і основні прийоми підготовки кромок; виробів для зварювання, вимоги до прихваток; типи зварних з’єднань і швів, види, типи розбирань та позначення зварних швів на кресленні; правила вибору режимів дугового і газового зварювання та кисневого різання; основні властивості і вимоги до електродів, зварюваного металу і сплавів, газів (кисень, ацетилен, гази-замінники, вуглекислий газ) і горючих рідин (газ, бензин), які застосовує під час зварювання; залишковий тиск газу в балонах, який допускається; правила забезпечення захисту шва під час зварювання в захисному газі і під шаром флюсу; призначення і марки флюсів, які застосовуються під час зварювання; призначення і умови застосування контрольно-вимірювальних приладів (вольтметр, амперметр, манометр); причини виникнення дефектів під час зварювання і способи їх запобігання; характеристику газового полум’я; габарити лому за Державним стандартом.

Повинен уміти:

виконувати ручне дугове, плазмове, газове, автоматичне і механізоване дугове зварювання простих деталей, вузлів і конструкцій  із вуглецевих сталей в нижньому і вертикальному положеннях зварного шва товщиною до 10мм, встик без скосу кромок, зі скосом кромок суцільним однобічним і двобічними швами; зварювання пластин однакової і різної товщини суцільним і переривчастим одношаровим швом; зварювання кутових з’єднань без скосу і зі скосом кромок; готувати газові балони до роботи. Обслуговувати газову апаратуру відповідно до ДСТУ; прихвачувати деталі, вироби, конструкції у всіх просторових положеннях; готувати вироби, вузли та з’єднання під зварювання, зачищати шви після зварювання; наплавляти прості невідповідальні деталі. Усувати раковини і тріщини в простих деталях, вузлах, відливках; читати креслення.

Сфера професійного використання випускника: Зварювання металу для виробництва та ремонту металевих виробів.

Специфічні вимоги:

Вік: прийняття на роботу, після закінчення строку навчання, здійснюється відповідно до переліку важких робіт і робіт зі шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх, затверджених наказом МОЗ України №46 від 31.03.1994.

ПРОФЕСІЙНИЙ МІКС

 

Правила прийому Документи до вступу

Водій автотранспортних засобів(категорія “С”) на базі 9 класів

Код ДК

8322

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

денна

Водій автотранспортних засобів(категорія “С”)

        Спеціалізація: водіння автотранспортних засобів категорії С (автомобілів, які призначені для перевезення вантажів і дозволена максимальна маса яких перевищує 3500 кг )

  • Кваліфікаційні вимоги

Повинен знати:

  • законодавство України про автомобільний транспорт і дорожній рух; Правила дорожнього руху; правила перевезення вантажів (в т.ч. небезпечних, великовагових, негабаритних), порядок і умови перевезення пасажирів і багажу; призначення, розташування, будову, принцип дії агрегатів, складових одиниць, механізмів і систем автотранспортних засобів категорії “С”та правила їх технічної експлуатації; будову, правила експлуатації і технічного обслуговування причепів; основи керування автотранспортними засобами; можливі причини дорожньо-транспортних пригод та способи їх попередження; характер впливу природних умов (дощ, туман, ожеледиця та інше) на безпеку руху; несправності, що виникають в процесі експлуатації автотранспортних засобів, способи їх виявлення і усунення; порядок проведення технічного обслуговування; правила безпечного ведення робіт, протипожежної безпеки та санітарії під час технічного обслуговування автотранспортного засобу та при роботі на лінії; особливості користування експлуатаційними матеріалами (паливо, мастила, електроліт та інше); правила зберігання автотранспортних засобів на відкритій стоянці і в гаражі; правила надання першої допомоги потерпілим під час дорожньо-транспортних пригод; правові основи і відповідальність за порушення правил дорожнього руху, правил експлуатації автотранспортного засобу, завдання матеріальної шкоди та шкоди навколишньому середовищу.

Повинен уміти:

    • Керувати автомобільними транспортними засобами, які відносяться до категорії С за різних дорожніх умов. Виконувати вимоги правил дорожнього руху, правил перевезень вантажів, пасажирів та багажу. Забезпечувати належний технічний стан автотранспортного засобу. Керувати спеціальним обладнанням, яке встановлене на цих автотранспортних засобах. Буксирувати автопричіп дозволеною максимальною масою до 750 кг. Перевіряти технічний стан автотранспортного засобу перед виїздом на лінію та після повернення з рейсу. Забезпечувати справність обладнання автотранспортного засобу відповідно до вимог стандартів, що стосуються безпеки дорожнього руху і охорони навколишнього середовища. Виконувати роботи з щоденного технічного обслуговування автотранспортного засобу. Подавати автотранспортний засіб для навантаження та розвантаження. Контролювати правильність завантаження, розміщення та кріплення вантажів (у тому числі – небезпечних, великовагових, негабаритних) у кузові. Усувати технічні несправності, які виникають під час роботи на лінії і не потребують розбирання головних механізмів. Виконувати регулювальні роботи. Заправляє автотранспортні засоби паливом та іншими експлуатаційними матеріалами. Оформлювати дорожню документацію. Надавати першу медичну допомогу потерпілим під час дорожньо-транспортної пригоди.
      • Вимоги до освітньо-кваліфікаційного рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти

      Попередні освітньо-кваліфікаційні рівні:

      • на категорію C – повна загальна середня освіта (по закінченню навчання); без вимог до стажу роботи;
      • Сфера професійного використання випускника: вантажні автомобільні перевезення.
      • Специфічні вимоги:
      • 8.1. Вік по закінченню терміну навчання – більше 17 років, з віковими обмеженнями на право використання посвідчення водія
      • 8.2. Стать: жіноча, чоловіча
      • 8.3. Медичні обмеження
      • ПРОФЕСІЯ “ВОДІЙ”
      • Відео “ВІД УЧНЯ ДО ФАХІВЦЯ” 

                            Кваліфікційні вимоги ( категорії “В” і “С”)

Правила прийому Документи до вступу

Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва на базі 9 класів

Код ДК

8331

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

денна

Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва

Повинен знати: правила, способи й особливості виконання сільськогосподарських та інших робіт машинно-тракторними агрегатами згідно з вимогами агротехніки та агротехнології; будову, принцип дії колісних і гусеничних тракторів; вимоги до комплектування машинно-тракторних  агрегатів  для виконання механізованих робіт; ознаки та причини основних несправностей тракторів, сільськогосподарських та інших машин і способи їх усунення; системи технічного обслуговування, ремонту тракторів, сільськогосподарських та інших машин; правила дорожнього руху та перевезення вантажів; правила зберігання та способи захисту від корозії тракторів, сільськогосподарських і інших машин; основи організації, оплати праці й соціально-трудових відносин у сільськогосподарському виробництві; основні властивості паливно-мастильних матеріалів та охолоджувальних рідин; способи виконання слюсарних робіт під час технічного обслуговування та ремонту тракторів, сільськогосподарських та інших машин, що з ними агрегатуються; методи виявлення і способи усунення дефектів у роботі машин та окремих агрегатів, зміст і правила оформлення первинних документів з обліку роботи машин (облікового листа тракториста-машиніста, шляхового листа та інших документів); роботу турбокомпресора, нових типів коробок передач (гідрооб’ємних, з гідромуфтою); сучасних гідророзподільних систем; основи роботи з самохідним оприскувачем, включаючи норми внесення хімічних речовин; норми розрахунку тиску сільськогосподарських та інших машин на грует та підбрати відповідні шини; норми виробітку і витрати паливно-мастильних матеріалів на виконання основних механізованих робіт, шляхи зниження собівартості виконуваних робіт, методи та засоби підвищення продуктивності праці; правила і норми з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки під час експлуатації та обслуговування тракторів, сільськогосподарських та інших машин, вимоги законодавства з питань охорони навколишнього природного середовища; техніку внесення хімічних препаратів, роботи з колоїдними розчинами; промивки; основи роботи з електронними засобами.ВІДЕОПРЕЗІ”ІНТЕГРОВАНА ПРОФЕСІЯ”

Повинен уміти: самостійно виконувати сільськогосподарські та інші механізовані роботи на колісних і гусеничних тракторах з потужністю двигуна до  73,5 кВт (до 100 к. с.), сільськогосподарських машинах, що агрегатуються  з  тракторами цієї потужності згідно з вимогами агротехніки  та агротехнології. Комплектувати машинно-тракторні агрегати. Виконувати транспортні роботи на тракторах з дотриманням правил дорожнього руху та правил перевезення вантажів.

Виконувати щозмінне технічне обслуговування тракторів, сільськогосподарських машин, на яких працює. Визначати несправності тракторів, причіпних і начіпних знарядь та інших машин, що з ними агрегатуються, усуває їх. Самостійно виконувати технологічні регулювання робочих органів сільськогосподарських та інших машин і пристроїв до них.

Читати нескладні машинобудівні креслення, схеми, користуватися інструкціями з експлуатації машин. Раціонально використовувати паливно-мастильні, гумо-технічні та інші експлуатаційні матеріали і запасні частини. Виконувати слюсарні роботи середньої складності з технічного обслуговування та ремонту тракторів, сільськогосподарських та інших машин, що з ними агрегатуються. Ремонтувати, складати і регулювати вузли та  агрегати середньої  складності тракторів і сільськогосподарських машин із  заміною окремих частин і деталей, у тому числі турбокомпресорів, нових типів коробок передач (гідрооб’ємних, з гідромуфтою); сучасних гідророзподільних систем; самохідних оприскувачів. Готувати трактори, сільськогосподарські та інші машини і знаряддя до  зберігання. Промивати ємності з хімікатами та колоїдними розчинами, готувати ємності до відповідних хімічних препаратів, колоїдних розчінів.

Дотримуватися правил і норм з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.

  1. Загальнопрофесійні вимоги

Повинен:

а) раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;

б) додержуватись норм технологічного процесу;

в) не допускати браку в роботі;

г) знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

д) використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);

є) мати професійну підготовку в обсязі, достатньому для безпечного усування несправностей та відмов, що виникають у процесі роботи, а також для участі в їх ремонті.

  1. Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти

Повна або базова загальна середня освіта. Без вимог до стажу роботи.

  1. Сфера професійного використання випускника

Загальні професії сільськогосподарського виробництва.

  1. Специфічні вимоги

Вік: по закінченні терміну навчання – не менше 17 років.

Стать: чоловіча, жіноча.

Медичні обмеження.

Примітка: Учням, які закінчили навчання в технікумі, коледжі, професійно-технічному начальному закладі, професійному навчально-виховному закладі або загальноосвітній школі ІІІ ступеня, але не досягли встановленого віку, за якого надається право на керування відповідними транспортними засобами, видається свідоцтво встановлено зразка.

ВІДЕОПРЕЗІ “ТРАКТОРИСТ”

Правила прийому Документи до вступу

Кухар на базі 9 класів

Код ДК

5122

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

денна

Кухар

Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника   професійно-технічного навчального закладу

Повинен знати: види, властивості, кулінарне призначення та  особливості обробки картоплі, овочів, грибів, м’яса, риби, птиці, дичини, круп, макаронних виробів і бобових, сиру, яєць, тіста, консервів,  концентратів та інших продуктів, ознаки та органолептичні методи визначення їх доброякісності, терміни та умови їх зберігання; способи, методи та форми нарізання овочів і зелені; технологію виготовлення котлетної маси з м’яса, риби та напівфабрикатів з неї; прийоми, способи та послідовність виконання теплового оброблення продуктів; правила реалізації, відпуску (комплектації) готової продукції, терміни та умови зберігання страв; рецептури, технологію виготовлення, вимоги до якості варених, смажених, запечених овочів, страв  з круп, макаронних виробів і бобових, нескладних супів, страв з яєць, прісного тіста, страв з концентратів; організацію робочих місць під час виконання робіт; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту,  ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила роботи підприємств харчування; санітарні правила для підприємств харчування; правила санітарної обробки столового та кухонного посуду, інструментів, інвентарю, їх маркування та використання; технічні вимоги безпеки праці; правила та норми протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни; призначення, зміст та порядок користування нормативно–технологічними документами: Збірником рецептур страв і кулінарних виробів, технологічними картками.

Повинен уміти: проводити процеси первинної кулінарної обробки сировини. Здійснювати допоміжні роботи з виготовляння страв та кулінарних виробів. Формувати та панірувати напівфабрикати. Готувати страви та  кулінарні вироби, які потребують нескладної кулінарної обробки: варить, смажить, запікає та випікає вироби. Виготовляти страви з концентратів. Порціонувати (комплектувати), роздавати страви масового попиту.

4.   Загальнопрофесійні вимоги

Повинен:
а) раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці; б) дотримуватись норм технологічного процесу;

в) не допускати браку в роботі;

г) знати та виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

д) використовувати в разі необхідності засоби попередження та усунення природних і небезпечних негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);

є) знати інформаційні технології.

5.     Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти

Повна загальна середня освіта (по закінченні навчання). Без вимог до стажу роботи.

6.   Сфера професійного використання випускника

Діяльність: ресторанів, барів, їдалень та послуги з постачання готової їжі.

7.   Специфічні вимоги:

  1. 1 Вік: по закінченні терміну навчання –  не менше 16 років.
  2. 2 Стать: чоловіча, жіноча.
  3. 3 Медичні обмеження.
  4. Професія – 5220 Кухар
  5. Кваліфікація – 4 розряд
  6. Кваліфікаційні вимоги

Повинен знати: кулінарне призначення риби, морепродуктів, м’яса, м’ясопродуктів, домашньої птиці та кролів, властивість цих продуктів; вимоги до якості, ознаки та органолептичні методи визначення їх доброякісності, терміни та умови їх зберігання; порядок обробки риб осетрових порід, морепродуктів; ознаки та органолептичні методи визначення доброякісності риб осетрових порід; правила виготовлення натуральних напівфабрикатів і січеної маси з риби, яловичини, свинини, баранини; рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів, що потребують основної, комбінованої та допоміжної теплової обробки; вимоги до їх якості, терміни та умови їх зберігання, відпуску; рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів української кухні, оформлення та реалізацію готових страв і кулінарних виробів; вплив кислот, солей та жорсткої води на тривалість теплової обробки продуктів; характеристику різних видів столового посуду, правила підбору посуду та подачі різних груп страв; правила організації раціонального та безпечного харчування; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; технічні вимоги безпеки праці; правила та норми протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни; правила користування нормативно–технологічними документами.

Повинен уміти:

Виготовляти та порціонувати напівфабрикати з риби, яловичини, свинини, баранини. Здійснювати підготовку риби осетрових порід до теплової обробки. Готувати птицю для варіння та смаження. Готувати страви та кулінарні вироби масового попиту із застосуванням різних способів теплової кулінарної обробки. Виготовляти холодні страви та закуски: салати овочеві, з м’ясом, вінегрети, рибу під маринадом, холодці тощо. Варити бульйони (м’ясні, м’ясо-кісткові, рибні, грибні) та супи (заправні, пюреподібні, холодні, солодкі, молочні). Готувати різні види пасерування та соусів на бульйонах, молоці, сметані. Готувати другі страви з м’яса, риби, овочів, круп у вареному, тушкованому, запеченому, смаженому вигляді (м’ясо відварне, рибу відварну, смажену, парову, овочі фаршировані, запіканки з овочів, круп, молочні страви тощо). Готувати гарячі та холодні напої, солодкі страви. Готувати прісне здобне, дріжджове тісто, формувати та випікати з нього вироби. Видавати виготовлені страви.

4. Загальнопрофесійні вимоги

Повинен:

а) раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;

б) дотримуватись норм технологічного процесу;

в) не допускати браку в роботі;

г) знати та виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

д) використовувати в разі необхідності засоби попередження та усунення природних і небезпечних негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);

є) знати інформаційні технології.

5.  Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти

Попередній освітньо-кваліфікаційний рівень – “Кухар 3 розряду”:

  • за умови продовження первинної професійної підготовки в професійно-технічних навчальних закладах другого та третього атестаційного рівня без вимог до стажу роботи;
  • за умови підвищення кваліфікації стаж роботи за професією “Кухар 3 розряду” не менше 1-го року.

6. Сфера професійного використання випускника

Діяльність: ресторанів, барів, їдалень та послуги з постачання готової їжі.

7.  Специфічні вимоги:

7.1. Вік: по закінченні терміну навчання – не менше 16 років.

7.2. Стать: чоловіча, жіноча.

7.3. Медичні обмеження.

ВІДЕОПРЕЗІ Професія “Кухар” в ДПТНЗ “Свеський ПАЛ”

 

 

Правила прийому Документи до вступу

Плодоовочівник на базі 9 класів

Код ДК

6111

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

денна

Плодоовочівник

Професія плодоовочівника – одна з найдавніших на землі.
В Україні плодоовочівництво виникло і розвивалося з давніх часів. Як с свідчать стародавні зображення плодів та описи садів на території України плодові насадження вирощували ще у VІІ-ІV ст. до нашої ери.
Плодоовочівник – працівник сільського господарства, який займається вирощуванням овочів, плодів, ягід. Його завдання – вирощувати високі й сталі врожаї якісних плодів на основі впровадження досягнень науки і передового досвіду з метою забезпечення потреб населення в цінних, екологічно-чистих продуктах харчування. Плодоовочівник займається вивченням біологічних особливостей плодових рослин, як складових частин екологічної системи, закономірностей їх росту і розвитку залежно від
екологічних факторів.
ПРОФЕСІЙНИЙ МІКС “ПЛОДООВОЧІВНИК”

Правила прийому Документи до вступу

Слюсар з ремонту сільскогосподарських машин і устаткування на базі 9 класів

Код ДК

7233

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

денна

Слюсар з ремонту сільскогосподарських машин і устаткування

Машини в сільському господарстві працюють у складних умовах. Різноманітний рельєф полів викликає постійні зміни режиму роботи, підвищене динамічне навантаження, вібрацію. Велика запорошеність чи надмірне зволоження грунтів спричиняє проникнення абразивних часток до поверхні тертя та їх прискорене пошкодження. Тому вже через кожні 2-3 роки нові машини потребують ремонту. Всі ці роботи виконує Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин і устаткування.
Слюсар з ремонту  сільськогосподарських машин і устаткування обслуговує  трактори, комбайни різних марок та значний парк машин: Ґрунтообробні (плуги, борони, лущильники, культиватори,
котки), поливні, посівні та посадочні, машини для захисту рослин, для заготівлі сіна чи силосування, для збирання технічних культур і картоплі, зерноочисних та багато інших. Жодна сільськогосподарська машина або механізм не можуть бути відремонтовані без розбирання, припасування, регулювання, тобто без участі слюсаря.

ВІДЕОПРЕЗІ”ВІДУЧНЯ ДО ФАХІВЦЯ”

Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування — ліквідовує несправності машин та окремих механізмів, подовжує термін їхньої роботи, повніше використовує ресурс усіх вузлів машин.
Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин і устаткування має  знання механіки, математики, креслення, знає  будову, принцип дії, призначення та правила експлуатації машин і способи усунення несправностей; способи застосування і зберігання вимірювального інструменту; основні властивості металів, основи організації ремонтного виробництва і слюсарної справи.
Справжній слюсар вміє працювати на багатьох верстатах виконувати багато інших робіт з обробки металу і зварювання його.

Повинен знати:
 будову сільськогосподарських машин, устаткування,обладнання комбайнів і тракторів, які обслуговуються;
 призначення та взаємодію їх основних вузлів і деталей;
 технологічну послідовність розбирання, ремонту, складання машин та устаткування;
 методи виявлення та способи усунення дефектів у роботі машин і окремих агрегатів, технічні умови на випробування, регулювання та приймання вузлів та механізмів після ремонту;
 основні властивості матеріалів, які обробляє;
 будова універсальних, складних пристосувань і середньої складності контрольно-вимірювальних інструментів;
 допуски і посадки;
 квалітети (класи точності) і параметри шорсткості;
 електротехнічні матеріали і правила зрощування, зпаювання та ізоляції проводів.

Повинен вміти:
 ремонтувати, складати і регулювати вузли і агрегати середньої
складності сільськогосподарських машин, комбайнів, тракторів із заміною окремих частин і деталей;
 складати прості і середньої складності сільськогосподарські машини, комбайни, трактори на колісному ходу та здавати їх відповідно до технічних умов;
 ремонтувати; проводити технічне обслуговування та регулювання простих машин і обладнання тваринницьких ферм і комплексів;
 розбирати агрегати електрообладнання і прилади;
 виконувати слюсарне оброблення і пригонку деталей за 11 – 12 квалітетами (4-5 класами точності);
 з’єднувати та паяти проводи, виготовляти і заміняти пошкоджені ділянки.
4. Загальнопрофесійні вимоги
 Повинен знати і застосовувати на практиці:
 раціонально і ефективно організовувати працю на робочому місці;
 додержуватися норм технологічного процесу;
 не допускати браку в роботі;
 знати й виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці та навколишнього середовища, додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
 використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
 знати інформаційні технології.
5. Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти.
Попередній освітньо-кваліфікаційний рівень — слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування 2 розряду:
 за умови продовження первинної професійно-технічної освіти в ПТНЗ першого, другого та третього атестаційних рівнів без вимог до стажу роботи;
 за умови підвищення кваліфікації стаж роботи не менше 1 року.
6. Сфера професійного використання випускника: надання послуг з ремонту сільськогосподарської техніки та устаткування.

7. Специфічні вимоги:
7.1. Вік: по закінченню навчання  — не менше 18 років.
7.2. Стать: чоловіча
7.3. Медичні обмеження.

ПРОФЕСІЯ “СЛЮСАР з ремонту с/г машин і устаткування” 

Правила прийому Документи до вступу